>

Zelený čaj – všelék?

Pití zeleného čaje je stále se rozšiřující světový fenomén, podle různých vědeckých studií má velmi pozitivní účinky na zdraví. Vybrat si kvalitní čaj ale není jednoduché, podobně jako není jednoduché si jej připravit. Navíc se objevují názory, že nadměrná konzumace zeleného čaje může i škodit.

Čím se vlastně zelený čaj liší od jiných čajů? Po sběru se jeho čajové lístky ihned suší a při zpracování čaj neprochází tzv. fermentací. Díky tomu je v něm mnohem více zdravých, účinných látek než například v černém čaji.

Zelený čaj je zdravý

Že má zelený čaj obecně prospěšné účinky na zdraví člověka, jste už asi někde slyšeli. Věděli jste ale, že zelený čaj pomáhá předcházet onemocněním mozku, například Parkinsonově chorobě, chrání před vznikem mozkových mrtvicí a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i plic. Dále také bylo při pravidelném pití zeleného čaje prokázáno výrazně nižší riziko vzniku rakoviny prsu.

Podle odborníků je ideální dát si jeden šálek zeleného čaje ráno, jeden v poledne a další večer. Podle studie kalifornských vědců tak významně snížíte riziko vzniku mozkové mrtvice.

V asijských zemích, kde zelený čaj lidé velmi často pijí, jsou lidé méně nemocní, zejména mají nízký počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. Zelený čaj je významný přírodní antioxidant, antioxidanty pomáhají buňkám zůstat zdravé a také detoxikují tělo. Zelený čaj také funguje jako prostředek proti stresu.

Vybrat a uvařit zelený čaj není jednoduché

Vybrat a zakoupit správných zelený čaj vůbec není jednoduché, většina lidí v Česku kupuje levné sáčkové čaje v supermarketech a pak se diví, že nemají tu správnou chuť. Ideální je zakoupit sypaný čaj u odborníka, například ve specializované prodejně či v čajovně. Ovšem ne vždy platí, že čím dražší čaj je, tím je lepší.

Ani příprava zeleného čaje není jednoduchá. Teplota vody, kterou čaj spaříme by měla mít zhruba 80° C, takže čaj zalijeme ještě dříve, než začne voda vřít. Největší potíž je v louhování, které je zde výrazně kratší než u jiných čajů, dvě minuty budou bohatě stačit. Když čas přeženete, čaj bude hořký a nebude mít tu správnou chuť.

Pozor na rakovinu jícnu

Jenže, také zelený čaj má svá negativa. Podle íránských lékařů pití příliš horkého čaje zvyšuje riziko rakoviny jícnu a toto své tvrzení dokládají také faktem: v íránské oblasti Golestan, kde každý obyvatel pije čaj je nejvyšší výskyt rakoviny jícnu.

Comments are closed.

Payment system on Pejpal.com
Registrace domén
Září 2021
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Odkazy na zdroje

Snažíme se citovat zdroje svých informací co nejlépe. Občas některý z redaktorů může zapomenout, pak nás prosím kontaktujte. Pro nejvýraznější zdroje (které už pak uvádět nebudeme) zde máme trvalý odkaz na jejich web. Zdroje: Lukáš Visingr